AGILITY

 

Wat is Agility?

 

Agility is een hondensport waarbij de hond zo snel en behendig mogelijk een hindernisparcours aflegt, vergelijkbaar met jumping bij paardensport.
De behendigheidssport is voor veel honden en hun baas een vrijetijdsbesteding. Het parcours omvat een aantal hindernissen die de hond moet nemen, geleid door zijn begeleider, in een minimum van tijd, op de juiste wijze en in een bepaalde volgorde. De hindernissen doen een beroep op zowel de snelheid als op het atletisch vermogen van de hond.
Durf en doorzettingsvermogen zijn belangrijk en de aangeboren leergierigheid van de hond wordt door deze sport gestimuleerd.
Agility kan beoefend worden door zowel kleine als grote honden.
Hiervoor worden ze opgedeeld in 4 categorieën : Small, Medium, Intermediate en Large en volgens bekwaamheid in 3 klassen: 1 e graad, 2 e graad en 3 e graad. Honden van 7 jaar of ouder kunnen overgaan naar de categorie veteranen.

 

De hond moet een parcours van 15 à 22 hindernissen foutloos afleggen in de voorgeschreven volgorde en zo snel mogelijk:

  • Springen over de hoogtesprongen, de muur, de verte sprong en de dubbelsprong (vanaf 2 e graad)
  • Springen door de band
  • Door de tunnel lopen
  • Slalom doorheen de paaltjes
  • Raakvlaktoestellen zijn de hondenloop, de dak-schutting en de wip.

 

 

Wanneer mag je beginnen met Agility?

 

Het is aangeraden om pas met deze training te beginnen wanneer de hond 12 à 18 maanden oud is. De exacte leeftijd hangt af van het ras en de grootte van de hond. Kleinere rassen zijn over het algemeen sneller volgroeid dan grotere rassen. Het is uiterst belangrijk dat de hond lichamelijk goed ontwikkeld en volgroeid is om schade aan spieren en gewrichten te vermijden. Pre-agility is hiervoor de perfecte voorbereiding.

 

 

Verschillende klassen

 

Pre agility: hiervoor hoef je niet te wachten tot de hond volgroeid is! Vanaf 6 maanden is de hond hier welkom, wat enkel voordelen met zich meebrengt wanneer met de Agility wordt gestart.

Wat hier vooral belangrijk is, is dat de hond en geleider met elkaar leren communiceren op een agilityterrein. Ook wordt hier al veel aandacht geschonken aan het links en rechts werken van de hond t.o.v. de geleider.

Het correct nemen van de hoogtesprong, de band (op zo laag mogelijke hoogte), de tunnel, de paaltjes zijn zowat de voornaamste dingen die hier aan bod komen. Ook wordt hier al aandacht besteed aan het goed aanduiden van de raakvlakken!

  

Beginners:

Hier wordt, met korte stuurprogramma’s gewerkt, om te komen tot het lopen van een volledig parcours.

Er wordt nog niet op maximumhoogte gesprongen. Stap voor stap wordt het nemen van één en meerdere toestellen gedetailleerd uitgelegd en dit alles op een verantwoorde en rustige, hondvriendelijke manier. Ook het vooruit, links en rechts sturen van de hond wordt hier verder geperfectioneerd waardoor het steeds leuker wordt!

Na verloop van tijd stellen we vast dat de hond steeds enthousiaster en sneller wordt. Daarom is het van uiterst belang om van bij het begin de nodige tijd te besteden aan het correct nemen van een toestel.

 

Gevorderden en gebrevetteerden:

Na het slagen voor de overgangsproef kom je terecht in de groep van de gevorderden. Alles wordt hier moeilijker en sneller wat het alleen nog plezanter maakt!

Alvorens men kan deelnemen aan een officiële wedstrijd moet men slagen in een TAP-proef (TAP Toelating Agility Parcours) en in het bezit zijn van een groen werkboekje.

Zowel voor het deelnemen aan agility- als aan gehoorzaamheidswedstrijden moet men slagen voor de TEST VAN SOCIAAL GEDRAG.

 

 

 

  

Voordelen van Agility

- Hond en baas leren van elkaar en kunnen zo naar elkaar toe groeien om een team te vormen.

- De hond heeft nood aan veel beweging en conditie. De sport komt hieraan tegemoet.

 

Basis controle van gehoorzaamheid zijn een must omdat men los moet kunnen werken met de hond.

  

Wat hebben we verder nog nodig?

  • Goed schoeisel voor de geleider
  • Een speeltje: ons favoriete wondermiddel
  • Kleine snoepjes: voorzie een voorraadje, want met een stuk of 10 kom je niet ver.
  • Een vaste halsband met sluiting: geen slipketting of -touw!!!

 

Al onze lessen worden gegeven door ervaren, geschoolde en/of gebrevetteerde én vooral gemotiveerde vrijwilligers.

  

Jaarlijks worden er interclubtrainingen georganiseerd waarin we het opnemen tegen andere hondenscholen. Data kunnen geraadpleegd worden op de site van de hondenschool, onder de knop “Interclub”. http://www.hondenschooldeschuur.be/

 

Zin gekregen of nog vragen? Aarzel niet om ons te contacteren!

 

Marcel - Hugo – Griet – Christine – Daniella – Katty (instructeurs Agility)

Martin (voorzitter)

Laurette (hoofdinstructeur)